Licni Dnevnik

Baked Stuffed Peppers

— Autor licnidnevnik69 @ 10:21

VERICA RAKOČevic

— Autor licnidnevnik69 @ 13:08

Verica Rakočević je pronašla način da sačuva bistre misli i u osmoj deceniji života, a njen savet je zlata vredan

Osim mladolikog izgleda i vitalnosti Vericu Rakočević krasi i bistar um iako već uveliko gazi osmu deceniju života. Ova modna kreatorka smatra da je veoma važno da svaka žena ima rutinu koje se pridržava i koja će joj pomoći da sačuva zdravlje.

“Nikada nisam bila opterećena izgledom zbog izgleda, već snagom zbog godina. Naiđe trenutak kada nagi stanete ispred ogledala i sebi kažete: Imam 74 godine, dobro, ali mene ne boli ni kuk, ni koleno, trčim, ustajem u šest, radim do uveče… U poslednje vreme mirišem ruzmarin, kažu da pojačava memoriju. Tako da, ja sam ustvari srećna i zadovolja. Uradim sto sklekova dnevno. Nije sve na onom mestu na kome je bilo pre dvadeset ili trideset godina, i da se ne lažemo, ne radujem se borama, “joj, što je lepa, ona me podseća na…”, nisam od tih žena,” otkrila je Verica u podkastu Snaga uma.

Verica Rakočevićfoto: Kurir / Sonja Spasić

Šta treba da znamo o ruzmarinu:

  • Ruzmarin je efikasan za poboljšanje memorije i u te svrhe se koristi u vidu eteričnog ulja.
  • Njegov miris povoljno utiče na nervne ćelije, pa je odličan i za opuštanje. Iz tog razloga se koristi i kod meditiranja.
  • Ruzmarin je povezan sa plodnošću, pa se prporučuje da nekoliko grančica držite pored kreveta u kojem spavate.Ruzmarinfoto: Shutterstock

Šta je još važno za održavanje bistrih misli?

Vladeta Jerotić je imao savršen način održavanja jasnih misli:

“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio posle 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Vladeta Jerotićfoto: Kurir / Dragan Kadić

Preslišam se prvo dve-tri nove reči od pre dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica. Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je pa se posle 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava.“

Izvor: stil.kurir.rs


Štrudla sa makom od gotovih kora

— Autor licnidnevnik69 @ 18:36

Sastojci

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše (od jogurta) šećera
  • 1 čaša prezle
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g kore za pitu

Fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 6 kašika šećera
  • 2 dl mleka

Sirup:

  • 4 čaše vode
  • 2 čaše šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanil šećera

Priprema

  1. Jaja penasto izmutimo sa šećerom dodamo jogurt ulje promešamo, a zatim dodamo prezlu griz i prašak za pecivo izmešamo da se lepo sjedini. U mak dodamo šećer i prelijemo vrelim mlekom i promešamo. Stavimo prvu koru premažemo blago uljem, a zatim pokrijemo drugom korom.Štrudla sa makom od gotovih kora
  2. Drugu koru premažemo spremljenom smesom od jaja griza..... Stavimo treću koru premažemo smesom od prilike 4-5 kašike je potrebno na jednu koru.Štrudla sa makom od gotovih kora
  3. Preko stavimo i četvrtu koru koju namažemo filom od maka i urolamo. Isti postupak ponovimo i sa ostatkom materijala.Štrudla sa makom od gotovih kora
  4. Poređamo u tepsiju i pečemo na, 220C oko 20 minuta. Dok se štrudla peče skuvam sirup. U šerpu sipamo vodu i šećer dodamo na kolutove sečenu limun i kuvamo od proviranja još par minuta.Štrudla sa makom od gotovih kora
  5. Vrele štrudle preliva o vrelim sirupom.Štrudla sa makom od gotovih kora
SAVET

Najbolje je ostaviti preko noći da lepo upije sirup I budu lepo sočne.


Powered by blog.rs